Категорії
Новини

У Вінниці відкрили символічний камінь на честь полковника Івана Богуна

З нагоди Дня Героїв України та 370-річчя героїчної оборони Вінниці на площі, де громадськість Вінниччини прагне встановити пам’ятник полковнику Івану Богуну, розташували величезний камінь на його честь. На ньому міститься напис: «Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, Вінницькому полковнику Івану Богуну» та відтворений герб Івана Богуна з його печатки. На зворотному боці – зображені традиційні звичаєві символи та орнаменти, які відомі в Україні з часів Трипілля, Черняхівської культури, періоду Русі-України. Про подію на своїй сторінці у Фейсбук повідомив громадський діяч Володимир Барцьось. За його словами, ідея встановити символічний камінь належить ініціативній групі вінничан з вшанування пам’яті Івана Богуна.

«Для здійснення цієї побратимської справи з нашого міста та різних куточків Вінницької області зібралися лідери та представники громадських організацій національно-патріотичного спрямування, учасники Революції Гідності, українські ветерани сучасної війни з Росією, молодь, козацтво, історики, краєзнавці, небайдужі громадяни, – йдеться у повідомленні. – Камінь встановлений на місці, поблизу площі імені Івана Богуна. Пам’ятник має бути саме на цій історичній місцевості, що знаходиться біля комплексу «Мури», в просторі між колишнім кінотеатром «Росія», вулицями Магістратською, Соборною та центральним мостом через річку Південний Буг, з виглядом на острів Кемпа. Саме тут і відбувалися зазначені вище історичні події у 1651 році. Кращого місця для пам’ятника захиснику Вінниці Івану Богуну годі шукати».

До слова, епопея з пам’ятником Івану Богуну у Вінниці триває з 90-х років минулого століття. Громадські активісти прагнуть встановити його над Бугом і навіть «провели» цю ініціативу через сесію обласної ради, яка погодила розміщення монумента у вище згаданому місці. Однак до сьогодні це питання залишається не вирішеним, а ініціатива не реалізована. Власне, як каже Володимир Барцьось, розміщення символічного каменя – це свого роду нагадування місцевій владі про їхні зобов’язання.

https://day.kyiv.ua/uk/news/230521-u-vinnyci-vidkryly-symvolichnyy-kamin-na-chest-polkovnyka-ivana-boguna